Raskaus

Folaatti ja foolihappo – kumpaa kannattaa käyttää?

Hedelmällisessä iässä olevan ja etenkin raskautta toivovan tai raskaana olevan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota folaattiin. Se on luonnossa esiintyvä B-ryhmän vitamiini, jota tarvitaan raskauden aikana turvaamaan sikiön kehitys. Folaatti on luonnostaan aktiivisessa muodossa ja elimistö pystyy hyödyntämään sen suoraan. Foolihappo taas on luonnollisen folaatin synteettinen muoto. Foolihappo ei ole aktiivisessa muodossa eli elimistön täytyy muuttaa se aktiiviseen muotoon voidakseen käyttää sen hyödyksi. Folaatti ja foolihappo menevät usein puheessa sekaisin, vaikka foolihappo ei tosiasiassa vastaa folaattia.

Folaatin tarve kasvaa raskaus- ja imetysaikana ja folaatin puutos on yksi yleisimmistä vitamiinipuutoksista.

Folaattia vai foolihappoa?

Kannattaa valita sellainen valmiste, mikä on nimenomaan luonnollista folaattia synteettisen foolihapon sijaan. Kaikkien elimistö ei nimittäin pysty muuntamaan synteettistä foolihappoa aktiiviseksi folaatiksi, jolloin sen hyöty jää saamatta ja foolihapon käyttö voi pahimmillaan olla jopa haitallista. Syynä on (MTHFR-) geenimutaatio, joka on tutkimusten mukaan vähintään lievänä jopa 60%:lla ihmisistä. Se, kenellä mutaatio on, saadaan selville testillä.

Folaattia saa ravinnosta, erityisesti tuoreista kasviksista. Esimerkiksi pinaatti, parsa, parsakaali, persilja ja kukkakaali sisältävät luonnollista folaattia. Folaatin saanti on kuitenkin usein vähäistä ja sen pitoisuudet laskevat merkittävästi ruoan kypsennyksen yhteydessä. Sen vuoksi osa kasviksista kannattaa nauttia raakana tai vain kevyesti kypsennettynä. Ja etenkin hedelmällisessä iässä olevien naisten kannattaa nauttia folaattia ravinnon lisäksi myös purkista.

Useat raskaana oleville tarkoitetut vitamiinivalmisteet sisältävät valitettavasti synteettistä foolihappoa. On kuitenkin olemassa myös valmiiksi aktiivisessa muodossa olevia folaattivalmisteita. Sellaisia ovat esimerkiksi Solgar ja Wild Nutrition -merkkien folaattivalmisteet sekä monivitamiinit Terranova ja Wild Nutrition -tuoteperheiltä.

Folaatin hyödyt

Folaatilla on todettu olevan raskausaikana myönteinen vaikutus mm. synnynnäisten epämuodostumien, kuten hermostoputken sulkeutumishäiriön ja erilaisten halkioiden ehkäisyssä. Esimerkiksi hermostoputken sulkeutuminen tapahtuu jo varhaisessa vaiheessa raskautta. Riittävät folaattitasot voivat myös ennaltaehkäistä anemiaa, ennenaikaista synnytystä ja synnynnäisiä sydänvikoja. Folaatista on etua sekä äidille, että lapselle.

Folaattilisä on hyvä aloittaa ennen raskautta, mieluusti jo useampaa kuukautta aikaisemmin. Käytännössä folaattilisä kannattaa ottaa käyttöön siis jo siinä vaiheessa, kun ehkäisyn poisjättämistä vielä suunnitellaan. Suomessa suositeltu annos on 0,5 mg vuorokaudessa. Tietyissä tapauksissa suositus on suurempi (esim. diabeetikolla, epilepsialääkkeitä käyttävällä ja jos aikaisemmassa raskaudessa tai lähisukulaisella on ollut hermostoputken sulkeutumishäiriö).

Kiehdon valikoimista vastaanotolla ja verkkokaupassa löytyvät laadukkaat ja huolella valitut vitamiinit myös raskausaikaan. Tarjolla on mm. folaattilisä sekä monivitamiinivalmisteet Wild Nutritionilta ja Terranovalta. Molemmat monivitamiinit sisältävät luonnollisesti aktiivimuotoista folaattia. Kiehdosta saa nyt myös kotimaisia Puhdas+ -merkin tuotteita, kuten D-vitamiinia, magnesiumia, probiootteja ja Omega-3-valmisteita.

Lähteet ja lisätietoa.

Multivitamin Supplementation During Pregnancy: Emphasis on Folic Acid and l-Methylfolate

Folic Acid Supplementation and Pregnancy: More Than Just Neural Tube Defect Prevention

Wellberries

The better baby book. 2013. Lana Asprey – Dave Asprey.

1 thought on “Folaatti ja foolihappo – kumpaa kannattaa käyttää?

Vastaa