Imetys, Raskaus, Vauva

Imetyksen edut

Imetyksen edut ja hyödyt

Tällä viikolla vietetään kansainvälistä imetysviikkoa ja nyt onkin täydellinen hetki käydä läpi imetyksen ja äidinmaidon lukuisia etuja ja hyötyjä myös Kiehdon blogissa.

Äidinmaito vastaa aina lapsen tarpeita. Imetettävä saa maidosta ravinnon ja nesteen lisäksi aina myös lapsen tarpeiden mukaan muun muassa vastustuskykyä, lohtua, läheisyyttä ja rakkautta. Imetys vahvistaa luonnollisesti äidin ja lapsen välistä suhdetta ja vuorovaikutusta.

Imetyksen ja äidinmaidon edut koskevat yhtälailla vastasyntynyttä kuin taaperoakin. Imetyksellä ei ole ikärajaa ja imetyksen kesto on aina äidin ja lapsen välinen asia. 

Imetyksen edut lapselle

Imetyksellä on lukuisia hyötyjä lapselle. Äidinmaito on aina parasta mahdollista ravintoa. Se muun muassa edistää aivojen kehitystä ja kognitiivisia valmiuksia. Imetetyt lapset myös sairastavat vähemmän infektiotauteja, kuten korvatulehduksia, suolisto- ja hengitystieinfektioita. Sairastetut taudit ovat myös usein lyhyitä ja lieviä ja tarvitsevat harvemmin sairaalahoitoa.

Imetys vaikuttaa lapsen terveyteen myös pitkällä aikavälillä muun muassa pienentäen lapsen riskiä sairastua keliakiaan, lapsuusiän leukemiaan, astmaan, atopiaan ja diabetekseen (I ja II -tyypin). Imetetyillä lapsilla on myös harvemmin korkea verenpaine ja haasteita ylipainon kanssa niin lapsena kuin vanhempanakin. Imetys myös pienentää kätkytkuoleman riskiä korvikeruokintaan verrattuna.

Äidinmaito sisältää myös runsaasti erilaisia hyödyllisiä maitohappobakteereja, jotka auttavat mahdollisimman hyvän bakteerikannan muodostumisessa lapsen suolistossa.

Imetyksen edut äidille

Imetys vaikuttaa edullisesti myös naisen terveyteen. Imettäminen nopeuttaa synnytyksestä toipumista, kohtu supistuu paremmin ja jälkivuotoa on vähemmän. Imettävä nainen hyötyy myös imetyksen aikana erittyvästä oksitosiinista, joka on mielihyvähormoni. Oksitosiini muun muassa lievittää stressiä ja imettävillä äideillä onkin harvemmin masennusta kuin äideillä, jotka eivät imetä. Imetys kuluttaa myös energiaa ja auttaa painonhallinnassa. Täysimetys kuluttaa keskimäärin 500 kcal vuorokaudessa.

Pitkällä aikavälillä riski sairastua rinta- ja munasarjasyöpään, II-tyypin diabetekseen, osteoporoosiin sekä sydän- ja verisuonitauteihin on imettäneillä naisilla pienempi. Mitä pidempään ja useampaa lasta nainen imettää, sitä pienemmäksi riski laskee.

Imetys on myös ekologista ja edullista. Äidinmaito on käytännössä ilmaista ihmeruokaa. Äidinmaito kulkee aina kätevästi mukana, on sopivan lämpöistä ja puhdasta. Sitä ei tarvitse pakata tai kuljettaa, joten se ei myöskään rasita luontoa ja ympäristöä.

Imetys on monin tavoin kannattavaa ja siihen kannattaa panostaa. Apua kannattaa aktiivisesti pyytää ja ottaa vastaan, jos jokin asia askarruttaa tai imetys aiheuttaa haastetta.

Imetyksen tuki ry tekee tärkeää työtä imetyksen edistämiseksi Suomessa ja heidän nettisivuilta löytyy paljon tietoa ja tukea imetykseen.

 

Vastaa