Raskaus

Raskausajan vitamiinit ja ravintolisät

Raskausajan vitamiinit ja ravintolisät

Raskausaikana on tärkeää syödä monipuolisesti ja ravitsevasti, sillä odottavan äidin ruokavaliolla on merkittävä vaikutus syntyvään lapseen. Ravinteikkaan ruoan lisäksi odotusaikana on hyvä käyttää myös tarpeellisiksi todettuja vitamiinivalmisteita ja ravintolisiä.

Vitamiineja ja ravintolisiä valitessa kannattaa ehdottomasti suosia laatua. Laadukas tarkoittaa tässä yhteydessä mm. sitä, ettei tuote sisällä turhia ainesosia tai jäämiä raskasmetalleista tai muista myrkyistä (esim. kalaöljyvalmisteet) ja ovat mahdollisimman hyvin imeytyviä ja siten tehokkaasti elimistön hyödynnettävissä.

Henkilökohtaisesti suosittelen raskautta toivovalle, raskaana olevalle ja imettävälle mm. seuraavia vitamiineja ja ravintolisiä. Oman tarpeen mukaan voi käyttää myös esimerkiksi rauta- tai magnesiumlisää.

  • D-vitamiini
  • Raskausajan monivitamiini
  • Omega-3-valmiste

Folaatti on erityisesti raskauden suunnitteluaiheessa ja alkuraskaudessa sikiön kehityksen kannalta merkittävä B-ryhmän vitamiini. Folaatista olen kirjoittanut blogiin jo aikaisemmin. Tuon tekstin pääset lukemaan tästä.

Kiehdon vastaanotolta ja verkkokaupasta löytyvät mm. kuvan Wild Nutrition -ravintolisät. Näiden lisäksi valikoimissa on tuotteita mm. Terranova, Solgar ja Puhdas+ -merkeiltä.

Monivitamiini

Raskaana oleville on lukuisia monivitamiinivalmisteita. Suosittelen tässäkin kohtaa kiinnittämään huomiota laatuun ja valitsemaan sellaisen, mikä sisältää mm. folaattia foolihapon sijaan. Tällaiset valmisteet ovat yleensä muutenkin korkealaatuisia ja vitamiinit ja hivenaineet ovat hyvin elimistön hyödynnettävissä. Usein raskaana oleville suunnatut monivitamiinit sopivat jo raskauden suunnitteluvaiheessa ja imetysaikana. Raskaana oleville suunnatut monivitamiinit eivät sisällä A-vitamiinia, jota ei suositella käytettävän raskausaikana.

Monivitamiinia valitessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että vitamiinit ja hivenaineet ovat hyvin imeytyvässä muodossa. Esimerkiksi magnesiumin ja sinkin on hyvä olla jossain muussa kuin -oksidi muodossa. Esimerkiksi magnesiumhydroksidi, -sitraatti, -aspartaatti, -lysinaatti, -malaatti, -fumaraatti, -glysinaatti ja -glyserofosfaatti ovat usein hyvin imeytyviä ja vatsaystävällisiä magnesiumin muotoja. Sen vuoksi onkin hyvä valita sellainen valmiste, josta käy selvästi ilmi, missä muodossa eri ainesosat ovat. Monivitamiini kannattaa ottaa aina ruoan yhteydessä ja kokeilla sopiiko sinulle parhaiten vitamiinin ottaminen aamulla, päivällä vai illalla.

D-vitamiini

Riittävä D-vitamiinin saanti ehkäisee mm. ennenaikaista synnytystä ja vähentää infektioita parantamalla vastustuskykyä. Liian matalat D-vitamiinitasot raskausaikana on tutkimuksissa liitetty myös mm. pre-eklampsiaan (raskausmyrkytys), raskausajan diabetekseen, synnytyksen jälkeiseen masennukseen ja sikiön pienipainoisuuteen sekä riskiin sairastua astmaan.

Suomessa D-vitamiinia suositellaan raskaana oleville 10 mikrogrammaa vuorokaudessa läpi vuoden. Tutkimusten perusteella voidaan kuitenkin todeta, että suositus on melko matala ja monet hyötyvät suuremmasta annostuksesta. Optimaalista on mittauttaa omat D-vitamiinitasot ja ottaa D-vitamiinilisää juuri oman yksilöllisen tarpeen mukaan. Monet monivitamiinit sisältävät jonkin verran D-vitamiinia, mutta useimpien kannattaisi lisäksi ottaa D-vitamiinia erikseen.

Auringosta ja ruoasta saatavat määrät jäävät usein melko pieniksi etenkin kylminä vuodenaikoina. Aina kannattaa valita D3-muoto, koska se imeytyy parhaiten. Rasva tehostaa D-vitamiinin imeytymistä ja monet D-vitamiinivalmisteet ovat rasvapohjaisia.

Omega 3 -valmisteet tehdään usein kalaöljystä. Eläinperäisiä tuotteita välttävä voi sen sijaan käyttää esim. pellavansiemenistä valmistettuja omega-valmisteita.

Omega-3

Omega-3 -rasvahapot vähentävät tulehduksia ja vaikuttavat voimakkaasti sikiön kehitykseen (mm. aivojen, sydämen ja silmien kehitys). Niiden arvellaan myös pienentävän ennenaikaisen synnytyksen ja vastasyntyneen pienipainoisuuden riskiä. Omega-3 -rasvahapot voivat myös pienentää odottavan äidin masennusriskiä.

Omega-3 -tuotetta valitessa on hyvä varmistaa, että se on valmistettu kalaöljystä kalanmaksaöljyn sijaan. Kalanmaksaöljy sisältää A-vitamiinia, mitä ei suositella raskaana oleville. Omega-3 -valmiste on hyvä jättää varmuuden vuoksi tauolle noin kuukautta ennen laskettua aikaa sen mahdollisen verenvuotoa lisäävän ominaisuuden vuoksi.

Omega 3 -valmisteita on saatavana kapseleina ja nesteenä.

Monipuolinen ja ravitseva ruokavalio on tietenkin kaiken perusta ja ravintolisät nimensä mukaisesti toimivat terveellisten elämäntapojen lisänä, eivätkä suinkaan korvaa niitä.

Kiehdon valikoimista vastaanotolla ja verkkokaupassa löytyvät laadukkaat ja huolella valitut vitamiinit kaikista edellä mainituista tuoteryhmistä. Tarjolla on mm. valmisteita Terranovalta ja Wild Nutritionilta. Lisäksi valikoimiin kuuluvat mm. Puhdas+ -merkin tuotteet, kuten D-vitamiinisuihke, magnesium ja Omega-3.

Lisätietoja

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4171878/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4891898/

https://www.utu.fi/fi/Ajankohtaista/mediatiedotteet/vaitostiedotteet/Sivut/raskaudenaikainen-probioottien-kaytto-vaikuttaa-seka-aidin-etta-lapsen-geenien-saatelyyn.aspx

http://www.terve.fi/raskaus-ja-odotus/omega-3-rasvahappojen-merkitys-korostuu-raskauden-aikana

http://www.wellberries.com/2015/08/20/mohomasuista-pikkupotkuista-ja-ruokavaliosta/

http://kaisajaakkola.com/materiaalit/ravintolisat/#raskaus

https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/110521/THL_OPA2013_029_verkko.pdf

Vastaa